Kolven in de zwangerschap

June 26, 2024

Waarom prenataal kolven?

Prenataal kolven

Prenataal kolven, oftewel het kolven van moedermelk tijdens de zwangerschap, kan enorm waardevol zijn. Maar waarom zou je tijdens je zwangerschap al beginnen met kolven? We vertellen je graag waarom prenataal kolven een goed idee kan zijn.

Goede voorbereiding

Je zwangerschap is een bijzondere tijd waarin je een heel nieuw mensje bouwt. Eén van de belangrijkste beslissingen die je moet nemen, is welke voeding je je baby wilt geven. Ben jij enthousiast over het geven van borstvoeding? Dat is geweldig! Het is dan belangrijk om je hier goed op voor te bereiden.

Borstvoeding geven is namelijk niet altijd makkelijk. Uit recente borstvoedingscijfers blijkt zelfs dat van de 76% moeders die starten met borstvoeding, maar liefst een derde in de eerste week al moet bijvoeden en dus niet exclusief borstvoeding kan geven.

Wij zijn enthousiast!

Prenataal kolven kan je helpen om je optimaal voor te bereiden op het geven van borstvoeding en met meer vertrouwen je borstvoedingsavontuur tegemoet te gaan. Juist daarom zijn we zo enthousiast. We leggen je graag uit waarom wij denken dat het een goed idee is om tijdens je zwangerschap al te starten met kolven.

Hierbij geven we je drie redenen waarom prenataal kolven waardevol kan zijn:

1. Geef een boost aan jouw vertrouwen

Het is magisch om te ontdekken dat je lichaam al tijdens je zwangerschap melk produceert! Wist je dat er al vanaf halverwege de zwangerschap melk is? Het is ontzettend fijn om die eerste druppel moedermelk ook daadwerkelijk te zien. Dit geeft je vertrouwen een enorme boost.

2. Leer de vaardigheid van het kolven met de hand

In je zwangerschap kun je rustig de tijd nemen om het kolven met de hand te leren. Ja, je leest het goed! Als je prenataal gaat kolven dan doe je dit met je handen en niet met een kolfapparaat. Kolven met de hand is niet ingewikkeld, maar het kost wel even tijd om deze techniek goed aan te leren en te ontdekken wat voor jou het beste werkt. 

Het is ontzettend handig om deze techniek al onder de knie te hebben voordat je kindje geboren wordt. Als je kindje eenmaal geboren is, komt er namelijk nogal veel op je af. Hoe fijn is het als je gemakkelijk wat melk kan kolven als het aanleggen straks niet direct lukt, zonder dat je daar hulp van buitenaf voor nodig hebt. Dit helpt om de eerste drukke en overweldigende periode met je baby met zoveel meer ontspanning tegemoet te gaan.

3. Spaar alvast een klein voorraadje moedermelk

Soms lukt het om tijdens je zwangerschap een klein voorraadje moedermelk aan te leggen. Dit voorraadje moedermelk is geweldig om achter de hand te hebben als het nodig is om je baby na de geboorte bij te voeden. Het gaat echt maar om een klein voorraadje. Verwacht dus geen flesjes vol, het gaat eerder om druppeltjes melk, aangezien je melkproductie tijdens de zwangerschap nog onderdrukt wordt door zwangerschapshormonen.

Lukt het je nog niet om tijdens je zwangerschap melk te kolven? Dat is helemaal niet erg! Het verschilt per persoon hoe goed dit lukt, en zodra je baby er is, zal jouw melkproductie echt op gang komen. Het is vooral handig om alvast de techniek van kolven met de hand te leren. Je kunt erop vertrouwen dat er straks melk zal zijn.

Waarom prenataal kolven een goed idee is?

Ben je zwanger, wil je borstvoeding geven en ben je er inmiddels ook van overtuigd dat prenataal kolven een goed idee is? Overweeg dan zeker om al tijdens je zwangerschap te beginnen met kolven. Het biedt naast praktische voordelen, zoals het aanleren van de techniek van het kolven met de hand en het eventueel opbouwen van een kleine voorraad, ook veel vertrouwen en rust.

Online cursus prenataal kolven

Ben je net zo enthousiast als wij? Dan hebben we goed nieuws! We hebben al onze lactatiekundige kennis en ervaring gebundeld in onze online cursus prenataal kolven. Hierin leren we je alles over kolven in je zwangerschap, zodat je vol vertrouwen jouw borstvoedingsavontuur tegemoet gaat. Meld je nu aan en ga direct van start. 

PS. Start niet voor de 36 weken zwangerschap met kolven en overleg voordat je begint ook altijd met jouw verloskundige of gynaecoloog, zodat je zeker weet dat dit in jouw persoonlijke situatie veilig is. 

Liefs, Anouk en Sanne

Lactatiekundigen IBCLC

Kom je er zelf niet uit?
Wij denken graag met je mee!
Je bent welkom in ons membership.

Ja, graag

@Houseofmilk_nl

Let's
Connect

on Instagram