March 16, 2024

4 Tips om je melkproductie te verhogen 

Borstvoeding tips

Geef jij borstvoeding en heb jij ook wel eens te maken met een dip in je melkproductie? Je bent niet de enige! Soms is het nodig om hiermee actief aan de slag te gaan. Als kersverse moeder wil je het beste voor je baby, en een goede melkproductie is cruciaal als je succesvol borstvoeding wil geven. Daarom delen we graag vier effectieve tips om je melkproductie te verhogen, zodat jij met vertrouwen borstvoeding kunt blijven geven.

1. Vaker aanleggen voor een optimale melkproductie

Het lijkt misschien nogal voor de hand liggend, maar het regelmatig voeden van je baby is cruciaal als je jouw melkproductie wil verbeteren. Elke keer dat je kindje aan de borst drinkt, krijgt je lichaam het signaal om meer melk aan te maken. Een baby aan de borst geeft vaak een nog grotere boost dan een kolf, dankzij de hormonen die vrijkomen als jij je kindje dicht tegen je aan hebt. 

Wil je jouw melkproductie verhogen? Kijk dan of het lukt om je kindje vaker aan te leggen. Hierbij is wel van belang dat jouw kindje ook goed drinkt. Want alleen als je kindje goed drinkt, zullen jouw borsten voldoende gestimuleerd worden. Het draait hier echt om het principe van vraag en aanbod. Hoe meer melk er gedronken wordt, hoe meer melk er wordt aangemaakt. Vaker aanleggen is dus de meest natuurlijke en effectieve manier om je melkproductie te verhogen.

2. Maximaliseer jouw melkstroom met borstcompressie

Door borstcompressie toe te passen tijdens het voeden, optimaliseer je de melkstroom en help jij je baby om nog efficiënter te drinken. Op deze manier krijgt jouw kindje meer melk binnen en wordt jouw borst nog beter geleegd. En hoe leger de borst, hoe meer melk er weer wordt aangemaakt. Een win-winsituatie voor zowel jou als je kindje.

3. Wisselvoeden bij een lage melkproductie

Wisselvoeden, waarbij je vaker van borst wisselt tijdens een voeding, kan enorm helpen bij een lagere melkproductie. Door niet slechts één of twee borsten te geven (zoals je misschien gewend bent), maar bijvoorbeeld drie of vier (of meer indien nodig), kan je jouw kindje helpen om meer en beter te drinken. Want doordat je wisselt, heb je vaker een toeschietreflex met een krachtigere melkstroom. Ideaal als je regelmatig te maken hebt met een slaperige, onrustige of ongeduldige baby. 

4. Verhoog je melkproductie met extra kolfmomenten

Extra kolfsessies zijn een slimme manier om je lichaam te stimuleren om meer melk te produceren. Je kunt direct na een voeding kolven of tussen de voedingen door. Ook powerkolven is een optie. Kijk vooral wat hierin bij je past. Met het kolven creëer je extra vraag naar melk en activeer je jouw lichaam om meer melk aan te maken. Een handige manier dus om je melkproductie te boosten.

Samenvattend

Met deze tips om je melkproductie te verhogen, kan jij met vertrouwen jouw borstvoeding avontuur vervolgen. Door regelmatig aan te leggen, borstcompressie toe te passen, wisselvoeden te omarmen en extra kolfmomenten in te lassen, stimuleer je je lichaam om meer melk te produceren voor je kindje.

Jouw lijf kan dit!

Het moederschap brengt uitdagingen met zich mee, en een dip in je productie kan daar één van zijn. Gelukkig zijn er manieren om dit op te lossen. Dit hoeft zeker niet het einde te zijn van jullie borstvoeding avontuur. Ga aan de slag met  bovenstaande tips, maar heb ook vooral vertrouwen in jouw lichaam. Het heeft al die tijd al voor jouw kindje gezorgd. Jouw lijf kan dit! Vertrouw op je kindje en volg zijn of haar behoeften; dit zal automatisch jouw melkproductie stimuleren. Zet ‘m op!

Kom je er zelf niet uit?
Wij denken graag met je mee!
Je bent welkom in ons membership.

Ja, graag

@Houseofmilk_nl

Let's
Connect

on Instagram